• Hva er det orale mikrobiom?
  • Finnes det sunne munnbakterier?
  • Hva er de mest skadelige munnbakteriene?
  • Hvordan holde munnen ren og frisk?

Noen ganger kan det virke som at tennene våre bare er steiner eller havskjell – ting som er “døde.” Sannheten er derimot litt mer nyansert.

Ifølge tannlege-eksperten Christoffer Bjelland som driver Tannlege Bjelland & Co i Bergen, derimot, så er munnen vår hjem til et yrende og komplekst økosystem med bakterier, hvor noen av dem er skadelige, og andre helsebringende.

Hvis vi lærer oss å forstå hvordan disse bakteriene lever, gror, og dør ut, så kan det hjelpe oss med å ta bedre vare på munnhygienen vår, samt bevare sterke og sunne tenner i mange år framover.

HVA ER DET ORALE MIKROBIOM?

Forskere har kommet opp med et ganske interessant navn for økosystemet i munnen din – de kaller det “det orale mikrobiom.” Inne i dette mikrobiomet eksisterer det et svimlende tall av opptil 700 forskjellige arter eller stammer av mikrober, som alle lever sammen og er avhengige av hverandre for deres gjensidige eksistens.

Hvor mange bakterier du har i munnen din kan variere kraftig basert på hvor god munnhygienen din er. Folk som har svært god munnhygiene kan ha så få som 30,000 mikrober, altså omtrent 1,000 per tann, mens de med dårlig munnhygiene eller tannkjøttsykdom kan ha bortimot 6 MILLIARDER.

FINNES DET SUNNE MUNNBAKTERIER?

Selv om alt dette kan høres ganske ekkelt ut, så er det ingen grunn for bekymring: ifølgte Bjelland kunne ikke de fleste munnbakterier skadet en flue (med mindre du spiste den!), og at noen av dem til og med er behjelpende for å opprettholde god munnhygiene.

HVA ER DE MEST SKADELIGE MUNNNBAKTERIENE?

De to verstingene når det kommer til munnbakterier, er Streptococcus mutans, som er kjent for å forårsake tannråte, og Lactobacillus acidophilus, som produserer syre. Det er derimot viktig å forstå at tannråte ikke kan stoppes ved å simpelthen fjerne en viss bakterie. Mikrober, og det gjelder også munnmikrober, jobber i grupper som står sammen for å overleve. De jobber sammen for å skape et slimaktig materiale som kalles matrise, og det er denne matrisen som gjøres det til en vanskelig affære å fjerne plakk.

HVORDAN HOLDE MUNNEN REN OG FRISK?

Heldigvis er det ganske enkelt å holde styr på disse skadelige bakteriene, så lenge du følger disse rådene som Bjelland gir for god munnhygiene. Han foreslår følgende enkle tiltak til alle klientene som kommer til tannlege Bergen, i håp om at de selv vil opprettholde et sunt økosystem i munnen:
Puss tennene dine minst en gang om dagen, helst to, og med fluortannkrem
Bruk tanntråd
Gå jevnlig til tannlegen for rutinesjekk og tannrengjøring

Husk å ikke overdrive med tingene nevnt ovenfor, derimot – hvis du for eksempel bestemmer deg for å bruke munnskyllemiddel hver time, så vil det føre til at de sunne bakteriene dør; for eksempel de som hjelper spyttproduksjon, syrekontrollering, og fordøyelse.

Som med det meste: alt med måte. Det trengs ikke så mye innsats for å holde munnen ren og frisk – men da må du ihvertfall gjøre de små tingene som faktisk kreves!